Francesc Rius - Cronologia

1945   Nascut el 16 de Desembre, a Terrassa (Barcelona).
1956 Primers exàmens al Conservatori del Liceu, com a alumne lliure, de Solfeig i Piano.
1959 Títol de Batxiller.

Entrada a l’Escola Tècnica de Pèrits Industrials de Terrassa, per a cursar l’especialitat de Química.
1963 Aquí és quan començo a escriure les meves primeres composicions: per a piano, música de cambra, i especialment, sardanes per a cobla.
1964 Aquest any vaig tenir els primers contactes amb la direcció de cor. Director de la Coral del Centre Excursionista de Terrassa fins al 1967, que és quan vaig desplaçar-me a Tarragona.
1966 Títol de Pèrit Industrial Químic. Seguidament vaig entrar a treballar de químic en una indústria tèxtil de tints i acabats .

En piano havia arribat fins a cinquè, però vaig haver de deixar els estudis per manca de temps. Els meus professors de piano a Terrassa van ser Miquel Margarit, Núria Serrat, i Josep Mª Martí.
1967 M’incorporo a la multinacional química nord-americana The Dow Chemical Co. en la seva seu a Tarragona. Amb aquesta empresa estaré 31 anys, seguint una carrera tècnica d’investigador en l’especialitat de plàstics industrials.

Al llarg d'aquests anys, el desenvolupament de nous productes implicava sempre el contacte amb el mercat i amb els clients de tot Europa: això em va portar a eixamplar el meu coneixement de gents i d'idiomes, especialment l'anglès, però també el francès, l'italià i una mica d'alemany.
1968 Encara a finals del 1967, vaig entrar a formar part del Club de Joves de Tarragona, entitat que abraçava seccions amb inquietuts diverses però amb el sentiment comú de fer país a Catalunya. Allà s'havia creat feia poc una coral que dirigia Mn. Gil, on jo vaig cantar uns mesos fins que ell me'n va traspassar la direcció. La coral. que vam batejar amb el nom de Coral Boixerica, va estar activa fins el 1975. Al Club de Joves entre altres coses, hi vaig fer també teatre (Pedrolo, Beckett, etc), dirigits per en Ramón Dolç.
1969 Després d’haver assistit a uns quants cursets de direcció de cor, entre ells els de Lleida organitzats per “A Coeur Joie” i l’Orfeó Lleidatà, amb els professors Lucien Jean-Baptiste, Cesar Geoffray, Erwin List, i Lluís Virgili, obtinc el títol de « Director de cor ».
En altres ocasions posteriors he rebuts classes de direcció de cor de Leo Massó, Oriol Martorell, Manuel Cabero, Enric Ribó i Michel Corboz.
1971 Reprenc els estudis de piano al Conservatori de Tarragona amb la professora Carme Flexas, m’examino de sisè i segueixo encara un any més però sense arribar a fer l'examen de setè, decideixo que no tinc prou temps per a estudiar i ho deixo definitivament el 1973.
1972 Em caso amb la Nuri Francino, amb qui tindré dues filles, Marta i Mònica.
1975 Director del grup vocal Camerata de Tarragona, fins el 1980.
1978 Curset de direcció d’orquestra amb Jacques Bodmer, al Curs de Música de Vila-Seca. Torno a fer el curset l’any següent.
1980 L’empresa em va oferir un trasllat a Suïssa, on hi vam viure dos anys.

Allà la meva afició per la música antiga es va refermar i vaig tenir el meu primer clavicèmbal (en aquest cas una espineta), començant l’estudi de l’instrument de forma autodidacta. Més endavant vaig assistir a les classes de clavicèmbal d'alguns dels Cursos d’estiu de música antiga a Daroca (Saragossa), tenint com a professors de clavicèmbal a Jan Willen Jansen i Christine Whiffen.
1986 Primers concerts amb el grup de música barroca Concertare, format per músics de Tarragona i de Reus, amb els següents instruments: violí, flauta - travessera i de bec - , violoncel, i clavicèmbal.

Director d'una Orquestra d’Estudiants adscrita al Conservatori de Tarragona. Fins el 1988.
1987 Dos anys d’estudi del violoncel, que em serveixen per a conèixer les posicions, la distribució de l’arc i les arcades, i les altres peculiaritats tècniques, que m'interessaven sobretot des del punt de vista de la direcció. Amb el meu pare, Josep Rius, professor de cello.
1989 Estudi del trombó de vares a l’Escola de la Banda de Música de Tarragona. Vaig estudiar un curs, amb l’objectiu de conèixer també una mica els instruments de metall des del punt de vista de la direcció.
1995 Estudis d’orgue al Conservatori de Tarragona, amb Jordi Vergés. Fins el 1999.

L’orgue ja l’havia començat abans en cursets, sobretot el de Daroca amb José Luis González Uriol, i el de Montblanc amb en Josep Maria Mas Bonet, i després he rebut classes de Montserrat Torrent.
1998 L'empresa feia anys que estava fent reestructuracions en la plantilla i els hi vaig proposar de finalitzar la meva relació laboral amb ella. Vam arribar a un acord avantatjós per a mí i vaig deixar la feina de químic.
1999 Començo la meva dedicació cent per cent a la música.

Dóno classes d’Història de la Música i de Contrapunt a l’Escola de Música del Centre de Lectura de Reus.

Començo estudis d’oboè barroc amb el Xavier Blanch.

Aprenc a tocar la gralla i entro a la Colla Jove Xiquets de Tarragona com a graller.
2000 Em presento a una prova de suficiència de clavicèmbal al Conservatori del Liceu. Curso els estudis oficials de final de Grau mitjà i Grau superior de clavicèmbal amb la professora Mireia Hernàndez.

Començo la Llicenciatura d’Història i Ciències de la Música, a la UAB.
2003 Llicenciat en Història i Ciències de la Música (Premi extraordinari de llicenciatura de l’any 2003).

Títol de professor superior de clavicèmbal (estudis acabats amb el professor Jordi Reguant).

Ingrés a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) per a estudiar direcció d’orquestra. El meu professor és el Jordi Mora.

Començo el doctorat en Musicologia.
2004 Director del grup vocal de cambra “Salou a capella”.
2007 Finalització dels estudis de direcció d'orquestra.

Creació del grup de gralles "Canyes del Gaià".

Començo estudis de Composició i Instrumentació de música per a cobla, al Conservatori de música de Girona amb en Francesc Cassú, director de la cobla La Principal de La Bisbal.
2008   El mes de Juny vaig patir una caiguda molt greu amb politraumatisme crani-encefàlic que primerament em va deixar en coma durant tres setmanes i després en procés de recuperació de quasi bé totes les funcions motores. També hi havia hagut rotura de costelles i del canell dret, així com afectació de l’oïda esquerra i del control de l’equilibri. La recuperació ha durat anys i no ha arribat a ser completa, i això vol dir que m’ha marcat la vida. De totes maneres, unes quantes coses afectades com la memòria, els reflexes o la capacitat de mantenir una concentració prolongada, han millorat poc o molt, així com també el control muscular i nerviós dels braços i les mans per a poder tornar a tocar el piano.
2009 Entro a cantar al Cor Ciutat de Tarragona, així començo a fer música altra vegada.

Començo a donar classes a la Escola de Música del Centre, de Reus, com a pianista repertorista per a alumnes de corda i vent. Fer aquesta activitat em va costat molt, però era una forma de rehabilitació accelerada que em va anar molt bé i que encara ara, em continua ajudant a millorar.
2010 De resultes de l’accident també havia perdut la facultat d'escriure música, és a dir, d'imaginar i de construir una composició, una obra musical, però amb gran alegria vaig veure que amb el temps anava recuperant aquesta habilitat. Aquell any vaig escriure una sardana, que em va estrenar la Cobla Sabadell.

Reprenc els estudis de Composició i Instrumentació de música per a cobla, amb en Francesc Cassú.
2011 Durant l’any acabo d’escriure una Suite en cinc moviments per a cobla i timbales. Tinc la sort de poder estrenar-la el mes de Novembre, a l’Auditori de Barcelona. Els intèrprets van ser la Cobla Mediterrània i jo mateix com a director.

El 2011 també em van fer l'encàrrec d'escriure una música per a tocar durant la representació d'una obra de teatre. Vaig compondre una obra per a piano i violí que es va estrenar el més de Juny al teatre Metropol de Tarragona. Després vaig escriure'n una versió condensada com a obra de concert, i aquesta es va estrenar el més de Novembre.
2012 He mirat les possibilitats de reprendre el doctorat en Musicologia que havia començat el 2003. Com que els plans d’estudi han canviat, ja no puc fer la Tesina i la Tesi que és el que em quedava, sinó que primer haig de fer un Màster i de totes les assignatures de doctorat que havia fet aleshores només me’n convaliden la meitat. Estic parlant amb en Francesc Cortès, el coordinador del Màster i que també seria el meu tutor a la Tesi, per a veure si hi ha alguna manera d’arreglar-ho.