Wagner, llibre sobre la direcció

Un dels primers textos importants sobre la direcció d'orquestra és el que va escriure Richard Wagner el 1869, amb el nom de "Über dirigieren". Aquí he preparat aquest text en la seva traducció anglesa: On Conducting.


Més endavant vaig trobar també una traducció de "Über das dirigieren" al castellà, que va fer un tal Julio Gómez, i que es va publicar a Madrid en forma de petit llibre l'any 1925.
Textos de Jacques Bodmer i de Furtwängler

Aquí hi penjo un text força interessant del meu amic i director d'orquestra Jacques Bodmer, que participant en un forum d'Internet sobre direcció d'orquestra - de les peculiaritats del castellà emprat, dedueixo que el forum era majoritàriament sudamericà - va resumir en un text curt i per a gent no professional o especialista, la part essencial de la direcció d'orquestra. Això va portar a una cita d'uns altres textos de Wilhelm Furtwängler. Cliqueu per llegir els textos del Jacques i de Furtwängler.
Altres textos

Un article-entrevista amb Sergiu Celibidache que vaig recollir ja fa un temps no me'n recordo de quina revista, i que descriu el seu pensament musical i la seva visió de la direcció.


Aquí van unes notes d'Arnold Schoenberg sobre les
indicacions metronòmiques de Beethoven.


Aquí hi ha la part corresponent a l'anàlisi de la primera simfonia de Beethoven, del llibre de Felix Weingartner "On the performance of Beethoven's Symphonies", que és un text del 1905. Els anys passats es noten, però tot el que diu té molt sentit, hi estiguem o no d'acord.


Un article amb algunes reflexions sobre les escoles de direcció, i sobre la tècnica de direcció orquestral de Ylia Musin (i el seu deixeble Ennio Nicotra).


Aquest és un text en clau d'humor que vaig trobar a la revista "The double reed" (la doble canya), i per tant podria ser el punt de vista irònic d'un músic d'orquestra. En tot cas, aquí teniu Què es necessita per a dirigir una orquestra.