Francesc Rius, director


Als anys 60 vaig assistir diverses vegades als cursos d'estiu a LLeida, de direcció de cors: aquesta és una foto molt vella i deteriorada, però curiosa, on de esquerra a la dreta de la foto hi ha, apart de la noia que ara mateix no sé qui és, el Jordi Casas, el Salvador Mas acabat de sortir de l'Escolania de Montserrat, el Saladrigues, i jo.


Els professors d'aquella època: de dreta a esquerra, César Geoffray, Erwin List, Lluís Virgili, Leo Massó ... i alguns altres (no sé si d'aquell any) que no surten a la foto, com ara Lucien Jean Baptiste, Oriol Martorell ...


De Lleida en vam treure tècnica, experiència ... i aquest paper.

Vaig dirigir la Coral del Centre Excursionista de Terrassa des de la seva creació l'any 1964 (re-creació, perquè ja havia existit abans) fins que vaig marxar a viure a Tarragona l'octubre del 1967.Com que molts dels cantaires de la Coral del C.E.T. eren al mateix temps excursionistes, fins i tot vam poder baixar un avenc de váries decenes de metres amb "elektrons" (escales de cable d'acer i esglaons d'alumini) i fer un concert a dintre de la sala gran de l' "Avenc del Llest", a Sant Llorenç del Munt.


La Coral Boixerica es va crear l'any 1967 al Club de Joves de Tarragona, i mossèn Gil va ser el seu primer director. Jo la vaig agafar pocs mesos després, i una de les primeres sortides va ser aquesta, on vam participar al primer aplec de cançons de muntanya que es va fer a Montblanc (1968?), i l'ànima del qual era en Josep Mª Castelló (q.e.p.d.).L'any 1971 va ser la primera vegada que la Coral Boixerica va participar a les Choralies, que organitzades per A Choeur Joie, es feien a Vaison la Romaine (França). Aquesta foto és la del nostre concert a les Choralies, el 12 d'agost de 1971. A sota, dues instantànies meves durant el concert.

   L'últim concert de la Coral Boixerica es va fer l'any 1975, i va ser una col·laboració amb el Cor Montserrat de Terrassa (Joan Casals), i la Schola Cantorum Universitària de Barcelona (Francesc Macias), en un programa ambiciós amb una primera part d'Espirituals Negres per a cor i trio de jazz, alguns arranjats per mí i que vaig dirigir jo, i una segona part amb un Requiem a la memòria de Cesar Geoffray, per a cor i orquestra, de Wolfgang Regel, que va dirigir l'Oriol Martorell.

Aquest curs que vaig fer l'any 1978, va fer que em comencés a interessar per la direcció d'orquestra.
L'any 1987 la professora de violí del Conservatori de Tarragona va impulsar la creació d'una orquestra d'estudiants vinculada al conservatori, i em va demanar que me'n fes càrrec de la seva direcció. Aquesta és la notícia al diari donant compte del concert inaugural, i a sota, una foto d'aquest concert.

Concert de l'orquestra a El Catllar, l'any 1988.Programa del concert de l'orquestra a La Bisbal del Penedès, l'any 1988.