Francesc Rius, intèrpret


No sé on és, però hi ha públic, i jo tenia 10 anys (1956). Deu ser el meu primer "concert".Aquesta foto és de més tard (1962), i al Conservatori de Terrassa.   

Em van fer aquesta foto (1965) i vaig sortir al diari local.I aquest (1972) deu ser el meu últim concert de piano, al Conservatori de Tarragona. Després he canviat al clavicèmbal i a l'orgue, i el piano l'he seguit tocant més o menys, però ja no com a solista.

Aquest va ser un grup vocal a Terrassa que cantàvem "negro-spirituals" i cançó "country". Aleshores estaven de moda: era la època dels "kumbayà", de la Joan Baez, i de la nova cançó catalana, i vam compartir concert (novembre 1968) amb la cantautora Maria Betriu. D'esquerra a dreta: David Navarro, Jaume Parera, Ricard Aranda, i jo. Més endavant també van cantar al grup el Jaume Prunés i la Maria Cardellach.

Conservo alguns enregistraments d'aquella època. Encara que la qualitat de l'enregistrament no és molt bona, és suficient per a fer-se'n una idea de com sonava:

aquí hi ha l'espiritual Vull ser lliure,

i un altre espiritual negre, Malgrat tot.

Contràriament al que ha estat la norma després, de cantar aquest repertori amb el text original, aleshores es traduïa tot. Els arranjaments per a veus iguals els vaig fer jo.
Concertare és un grup de cambra que té com a base del seu repertori, el trio-sonata barroc. Creat el 1986, aviat es va estabilitzar en flauta travessera / violí / violoncel / clave (que aleshores era una espineta). Aquesta primera foto és del 1988.Més endavant vam canviar el violinista. I jo vaig canviar l'espineta per un clavicèmbal. Crítica al diari de l'any 1993.També durant un temps vam incorporar una veu, i vam fer cantates italianes i franceses (Alessandro Scarlatti i altres). I al cap d'un temps vam canviar la formació substituint la flauta per un altre violí.L'última època del grup, hem canviat a instruments històrics i toquem amb dues flautes de bec (que canvien a traverso i flauta di voce quan cal), fagot o baixó, i clavicèmbal. Aquesta és una foto d'un concert recent del grup, el 22 d'Abril de 2006 a l'església de Flix.