Introducció

Parts de la gralla.


La gralla és un instrument de vent de doble canya, fet de fusta, de forma cònica i d'uns 34 centímetres de llargada, amb sis forats de digitació al davant i un al darrera. El so es produeix amb dues pales de canya lligades l'una contra l'altra i que formen una doble llengüeta o inxa que s'introdueix a la boca pinçant-la lleugerament amb els dos llavis. La unió de la inxa amb la gralla es fa amb un tub metàlic anomenat tudell. La gralla és un instrument tradicional a Catalunya, i similar a la dolçaina que es toca en altres regions d'Espanya i de la Mediterrània.

La formació més habitual és de dues veus de gralla (tocades per dos grallers, o bé per un grup més nombrós de gralles però tocant a dues veus) i un o dos timbals.

Hi ha dues classes de gralles: la més antiga, sense claus (anomenada gralla seca) i la més evolucionada, amb claus per a facilitar la digitació i augmentar-ne la tessitura, anomenada gralla dolça. D'aquesta n'hi ha diversos models, des de les 2 claus, fins a 4 , 5 i més claus.

Aquí hi ha unes fotos dels meus dos instruments: una gralla seca i una gralla de dues claus.