2+2


Les meves quatre sardanes de joventut

Encara que vaig començar a estudiar el piano als 10 o 11 anys, no va ser fins més tard, als 17 anys, que em vaig "enganxar" de veritat a la música, i això va ser sobretot a través de la composició, quan vaig començar a escriure, primer obretes per a piano, després, de música de cambra, i molt aviat, per a cobla.

Jo aleshores ballava en una colla sardanista de Terrassa, i per a mí va ser un pas força natural el començar a escriure sardanes, això sí, amb l'ajut imprescindible del "Tractat d'instrumentació per a cobla" de'n Joaquim Serra. En vaig escriure un total de quatre, de l’any 1963 al 1965. La llàstima és que el nivell instrumental de la majoria de les cobles d'aleshores era bastant baix i no assajaven mai (tocaven a vista a les audicions, almenys les cobles a les quals jo tenia accés) i d’aquestes sardanes meves, una no la vaig ni arribar a sentir, i les altres tres les vaig escoltar poques vegades i en condicions molt precàries, sovint amb errors i deficiències d’interpretació.

Aviat vaig deixar d'escriure per a cobla i vaig començar les meves activitats musicals en el mon coral. Però ara, recentment i en ocasió dels estudis d’Instrumentació que he anat fent mentre he cursat direcció d’orquestra a l’ESMUC (2003-2007), he fet ressucitar aquelles quatre sardanes revisant-les i corregint-les extensament, i al mateix temps, les he pogut sentir quasi totes en millors condicions, ja que el nivell musical de les cobles ha millorat molt des d'aleshores:


Sant Llorenç del Munt

Aquesta va ser la primera sardana recuperada l'any 2004, quan vaig tenir la possibilitat de encabir-la en la programació d’un concert de música de cobla, on es feia també l'estrena de la Cantata per a cor infantil i cobla "Cada castell una flama" escrita per l'Olga Xirinachs (lletra) i el Jordi Molina (música), sobre tema casteller.

El fet de que aquesta obra la cantéssin 5 corals infantils, va fer que s’interpretés en cinc concerts, un a cada ciutat d’on provenia cada una de les corals infantils, és a dir, a Tarragona, Vilafranca, Valls, Torredembarra, i El Vendrell (cinc llocs emblemàtics on es fan castells), i per tant vaig poder sentir la meva sardana en cinc ocasions.

Vaig triar aquesta obra perquè era la que no s'havia arribat a estrenar quan la vaig escriure l'any 1964. Per aquesta sèrie de concerts la vaig revisar i corregir extensament, i en els canvis va guanyar compassos, harmonies noves i fins i tot un nou títol, que va ser "Sant Llorenç del Munt", una muntanya que els tarrasencs estimem molt. En les cinc ocasions, va ser la Cobla Mediterrània la que va interpretar tant la Cantata del Jordi Molina com la meva sardana.


      Clica damunt del dibuix per a escoltar "Sant Llorenç del Munt", interpretada per la Cobla Mediterrània el dia 31 d'Octubre de 2004 a Torredembarra.


El darrer plor, i Margarida

I també aprofitant els meus estudis a l’ESMUC, la cobla d’estudiants d’aquell centre va dedicar un assaig del mes de Maig de 2005, a treballar i a tocar aquestes dues sardanes meves que també havia revisat aleshores. La sessió dirigida en aquella ocasió per en Jordi León, va ser molt interessant per a mí, i espero que també per als músics instrumentistes. En qualsevol cas, vaig quedar molt content de com sonaven!

Després d’aquella sessió, vaig revisar una altra vegada les dues obres. "El darrer plor" l'he deixat pràcticament igual que tal com la van tocar els estudiants, només amb algun canvi menor. Però "Margarida" ha sofert alguns canvis més, així que tinc ganes de tornar-les a sentir totes dues una altra vegada!


      Clica damunt del dibuix per a escoltar "El darrer plor", interpretada per la Cobla de l'ESMUC el Maig de 2005, a la Sala d'Orquestra de l'ESMUC a Barcelona.


      Clica damunt del dibuix per a escoltar "Margarida", interpretada per la Cobla de l'ESMUC el Maig de 2005, a la Sala d'Orquestra de l'ESMUC a Barcelona.


A una donzella

"A una donzella" és la primera sardana que vaig escriure, a l’any 1963. També l’he revisat, però en la nova versió no s’ha tocat mai. No obstant, ja que és la meva primera composició per a cobla, em ve de gust d'incloure-la igualment aquí.


      Clica damunt del dibuix per a escoltar "A una donzella", en sò electrònic provinent del programa d'escriptura musical "Finale".


Més informació

Aquí hi va un resum de les principals Dades tècniques i informació complementària de les meves sardanes.


- - - - - -


Nota- Les partitures i particel·les de totes aquestes obres, les poso a la disposició de les Cobles que tinguin interès a tocar-les. Només cal que m'envieu un correu demanant-me-les.
[a l'adreça: riusfrancesc(arroba)gmail.com]