La música de la Grècia clàssica

Molts dels grans escriptors de la Grècia clàssica com Plutarc, Aristoxen, i sobretot Plató, van escriure sobre el fet musical, i per ells sabem que la música i la educació musical tenia una gran importància a la seva societat. D'altra banda, els diversos instruments utilitzats per acompanyar els cants estan representats en pintures i ceràmiques. També sabem que la música era essencialment vocal i homofònica, i coneixem els textos de molts poemes que sabem que es cantaven. Fins i tot, hi ha alguns textos que ténen al damunt, signes que senyalen la fluctuació melòdica del cant d'una forma aproximada.

Aquests signes els podem observar a la foto de la pedra de Delfos, que podem veure a l'article sobre la música de la Grècia clàssica, a la Viquipèdia.

No obstant això, hi ha moltes més desconeixences que certeses en la interpretació d'aquesta música, i les diferents aproximacions i provatures que s'han fet a l'època actual i que podem escoltar per diferents intèrprets, ténen més d'intuició i suposició, o directament d'invenció arriscada, que no pas de seguretat. A continuació, posem els enllaços a algun d'aquests exemples sonors:


  • El primer himne dèlfic a Apol·lo


  • Ancient Greece: Song of Seikilos, pel grup Atrium Musicae de Madrid, dirigits per Gregorio Paniagua.


  • Orestes, d'Euripides, per l'Ensemble Kerylos.