Oboè barroc

Aquest és el meu oboè, està fet pel Pau Orriols, luthier a Vilanova i la Geltrú, sobre un model d'oboè barroc del luthier anglès del segle XVIII, Stanesby Jr.


Introducció

Encara que per formació soc principalment un intèrpret de teclat, he estudiat oboè barroc durant uns anys (des d'abans d'entrar a l'Esmuc i durant el temps que hi vaig ser) i estic molt content d'aquesta experiència.
Malgrat que només he assolit un nivell bàsic, disfruto molt tocant-lo, sobretot en les ocasions en que he pogut fer música de cambra.
L'oboè als museus

Podem veure els oboès i altres instruments de doble canya que hi ha al Museu d'instruments de l'Universitat de Edimburg, fent click aquí.

Mirant les fotos d'aquesta col·lecció s'hi pot observar que durant tot el segle XVIII i principis del XIX, els oboès eren de dues claus (el que va canviar de l'oboè barroc a l'oboè clàssic de Mozart i Haydn va ser el diàmetre interior - que no es pot veure en les fotos - i que és més estret en l'instrument del periode clàssic), i no va ser fins a la primera meitat del segle XIX que la resta de claus es va anar incorporant de forma gradual.

Per cert, a la col·lecció d'instruments d'Edimburg també hi podem veure una tarota, un tible i una tenora del segle XIX, probablement catalanes.

Finalment, podem veure la col·lecció completa d'instruments del Museu, clicant aquí.
Descripció de l'instrument

Podeu obtenir informació sobre l'instrument barroc consultant a la Wikipedia l'article general sobre l'instrument, i les característiques de l'oboè en aquest periode històric: Oboe, Wikipedia (article molt complet,en castellà). També podeu consultar Oboe, Wikipedia (article més curt, en anglès).També hi afegeixo un enllaç a a la pàgina del constructor alemany d'oboès històrics, Paul Hailperin, on hi ha una completa col·leció de fotografies dels instruments que fabrica.I un enllaç a la pàgina del constructor dels Estats Units, Sand Dalton, amb detalls dels oboès que construeix.
Informació diversa

Pàgina Oboe and reed information, del departament d'oboe de la Arizona State University.Pàgina de l'oboista i pedagog Matthew Peaceman, que va publicar un llibre interessant d'exercicis per a oboè barroc. Molt curioses les fotos de l'apartat "Reeds", són fragments de pintures a l'oli del segle XVIII, on es veuen oboès amb la seva canya.

Nota.- He trobat per internet la notícia de que M. Peaceman ha mort (+ 2008): podeu veure la notícia aquí, d'altra banda i fins ara, la seva pàgina Web segueix funcionant, un fet que podem considerar un homenatge a la seva memòria.Digitació i exercicis per l'oboè barroc, per Stephen Hammer.The Oldest English Oboe Reeds?, An examination of nineteen surviving examples: Geoffrey Burgess i Peter Hedrick.Article sobre Música per a banda d’oboès, escrit per Renate Hildebrand.Beyond temperament, non-keyboard intonation in the 17th and 18th centuries, per Bruce Haynes.A Bibliography of Writings about the Oboe, 17th-19th Centuries: Primary Sources, compiled by Geoffrey Burgess, Laura Goetz, and David Lasocki.Italian Baroque Ornamentation: Taking into account the Baroque Oboe by Rebecca Kemper Scarnati.Un text irònic sobre l'oboista, la dificultat de l'instrument, la idiosincràsia de l'instrumentista i les seves neures, i sobretot, la seva preocupació per les canyes.

Cursos de música antiga de Daroca - Oboè


L'any 2000 vaig anar per primera vegada a les classes d'oboè barroc de Renate Hildebrand a Daroca, i vaig poder participar en el conjunt format per oboès, "taille d'oboè" (oboè tenor), i fagots, que constitueix l'anomenada "banda d'oboès", un conjunt instrumental molt habitual a principis del segle XVIII. D'aquesta foto de la nostra banda d'oboès n'he tret la banderola que figura a la pàgina principal d'aquest meu Website.

Si voleu escoltar la banda, podeu clicar per anar als arxius mp3 del nostre concert final d'aquell any 2000.
Oboè - Daroca 2008

Havia d'anar a Daroca aquest estiu del 2008, però el greu accident amb traumatisme crani-encefàlic que vaig patir el Juny passat, m'ha deixat fora de combat per una temporada. La professora i amiga Renate Hildebrand, m'ha enviat un parell de fotos del curs: les penjo aquí i en certa manera, així em puc imaginar que també hi vaig ser-hi.