Recerca musical

orgue portatiu, talla de l'antic cadirat de la catedral de Girona

 • Francesc Rius: escrits de recerca musical
 • Altres escrits de recerca o assaig a la xarxa

 • Francesc Rius: escrits de recerca musical      Treball que vaig fer l'any 2003 sobre L'origen de la gralla.

  Pulsa aquí para ver la versión en castellano de El origen de la gralla

  Click here to see the English version of The origin of the gralla


     Petit treball sobre La inspiració musical i el compositor, una panoràmica de la manera com els estudiosos i els propis compositors han vist el fenòmen de la inspiració a les diferents èpoques històriques.


     Investigació sobre Els àngels músics dels respatllers de l'antic cadirat gòtic del segle XIV de la Seu de Girona: estudi musical de les restes conservades fins avui.


     Treball fet a la Universitat, sobre documents de notació musical d’alguns dels Al•leluies Medievals conservats a la Península Ibèrica. Encara que el tema pot ser un pèl àrid, i la seva elaboració minuciosa no el fa més lleuger, m’agrada incloure’l aquí, primer perquè és un treball colectiu fet amb dues companyes alumnes i amigues meves, la Esther Palacios i la Laura Gené, i després per la valoració que va merèixer per part de la professora, MariCarmen Gómez Muntané, tal com es veu a la portada.


     Petit article dedicat a la col·lecció de madrigals de Brudieu sobre textos d'Ausiàs March.


     Petit article dedicat a la presència de la cançó popular catalana en el repertori de les Corals de Catalunya.


     Petit treball sobre el compositor català Vicenç Cuyàs, i la seva primera i única òpera d'èxit delirant, La Fattucchiera, estrenada el 1838 a Barcelona i que va tenir 24 representacions seguides. El títol del treball és: "Música italiana o francesa, a l'òpera de Vicenç Cuyàs, La Fattucchiera?"


     El treball parteix de la minuciosa i realista descripció que l'escriptor Gustave Flaubert fa de d'una representació de la famosa òpera de Donizetti Lucie de Lammermoor al capítol XV de la seva célebre novela "Madame Bovary".


     Relacions lletra-música a l'òpera de Rossini La Cenerentola


      Entrevista al compositor Guinjoan, amb un petit comentari sobre la significació de la seva obra.


      Petit anàlisi del Requiem de guerra de Benjamin Britten, amb unes consideracions sobre les peculiaritats i dificultats de la seva interpretació, sobretot des del punt de vista de la direcció.


      Treball de Pedagogia de l'instrument, sobre l'organització i els objectius d'una classe de clavicèmbal de Grau Elemental de Logse.


      Un treball de recerca meu, anomenat La música de Juli Garreta, amb un èmfasi especial en la seva música orquestral i en particular, en la Suite en sol que, apart del que diu el títol, presenta un estudi general de la vida i obra d'aquest compositor, i que vaig fer i presentar a l'ESMUC l'any 2007, com a treball de final d'estudis.
  Altres escrits de recerca o assaig a la xarxa


     Uns articles molt bons de la revista musical Goldberg.


     Un escrit de Magda Polo: La música programàtica.


      Article sobre música per a banda d’oboès, escrit per Renate Hildebrand.


      Un article molt interessant: L'enseignement musical au Moyen Age, par Jacques Viret.


      La revista online TRANS, "Revista Transcultural de Música", està al Web de la SiBE, Sociedad de Etnomusicología. Habitualment s'hi troben articles i crítiques interessants.