Obres i compositors: segle XIX


Schubert al piano, pintura de Gustav Klimt, 1899
(destruïda per un incendi durant la segona guerra mundial).

Articles


    Possible retrat de Vicenç Cuyàs


L'any 2004 vaig fer un petit treball per a l'assignatura "L'òpera del segle XIX a Catalunya" (Doctorat de Musicologia, UAB) sobre el compositor català Vicenç Cuyàs, un compositor notable nascut el 1816, que va escriure una primera i única òpera d'èxit delirant, La Fattucchiera, estrenada el 1838 a Barcelona i que va tenir 24 representacions seguides. Cuyàs probablement hagués endevingut un compositor d'òperes important sinó s'hagués mort, a la manera típicament romàntica, de tuberculosi el dia de l'última funció de l'òpera, als 22 anys.
El meu treball es titula: "Música italiana o francesa, a l'òpera de Vicenç Cuyàs, La Fattucchiera?".    Retrat de Gaetano Donizetti


Aquest és un treball que vaig fer l'any 2003 per a l'assignatura "Història de la música romàntica" (Llicenciatura d'Història i Ciències de la Música, UAB) sobre les representacions d'òpera al París de mitjans del segle XIX. Per això partim de la minuciosa i realista descripció que l'escriptor Gustave Flaubert fa de d'una representació de la famosa òpera de Donizetti "Lucie de Lammermoor" al capítol XV de la seva célebre novela "Madame Bovary".


Aquest treball va tenir un final inesperat i fantástic que aquí incloc com a Annex.    Retrat de Gioacchino Rossini


Aquest és un treball que vaig fer l'any 2003 per a l'assignatura "Història de l'òpera" (Llicenciatura d'Història i Ciències de la Música, UAB) sobre les relacions lletra-música a l'òpera de Rossini "La Cenerentola".


Enllaços

    Retrat de Wagner


"Archivo Richard Wagner": molta informació sobre aquest compositor, biografia, obres, textos escrits per Wagner, textos referits a Wagner, i altres coses menys habituals, com ara consells sobre el procediment per comprar entrades per a les funcions de Bayreuth (típicament t'has d'esperar 8 anys), o com les partitures de les obres de Wagner en català, editades a principis del segle XX per l'Associació Wagneriana de Barcelona.

    Retrat de Berlioz


Clicant al retrat del compositor, accedirem al "Site Hector Berlioz", una pàgina sobre la vida i la obra de Berlioz.